2014年11月12日 星期三

【曼谷自由行】4日3夜大昏迷之旅





本地遊記連結:


其他遊記連結:

自由行  | 自遊行 | 二人行 | 遊記 | 旅遊blog

 

(2014.10) 上一次同老公兩個人外遊,已經係三年前。自從大仔四歲後,發現一家人旅行嘅天倫之樂,老實講又真係比二人世界吸引,所以成日都忍唔住帶埋囝囝。今年,我有少少覺悟。正所謂「孩子是過客」,為人父母都係一個成長過程,而且途中要學識唔可以過份依賴小朋友帶比自己嘅快樂。長話短說,總之就係兩個人試吓重拾年輕嘅感覺去旅行啦!

本來我想去好凍好凍嘅地方,例如哈爾濱、韓國、北海道之類…… 但只係試驗性三日兩夜,而且老夫老妻,太浪漫都係冇我份,所以決定去曼谷hea吓。

雖然長氣,順便又提一吓,帶慣小朋友去旅行嘅家長都會問我:「你點同個仔講?」的確,小朋友想去旅行係人之常情,知道冇自己份當然唔開心,依種心情係我未生仔前一直都唔明嘅。而實在我已經計劃咗大半年,中途老公好猶豫,曾經想帶埋囝囝。有一晚,我同個仔喺床到傾心事……

:Jobee,其實媽咪好唔開心……
J:
「點解呀?」
:「本來爸爸會同媽咪兩個人去旅行嘅……
J:
「唔好……!
:「無啦,依家冇得去啦……
J:
「點解?」
:「因為爸爸唔想囉…… 可能佢怕悶……
J:
…… 咁、你係咪好想?」
:「我梗係想啦!以前我哋成日都兩個人去,依家好多年都冇試過啦…… 可能爸爸唔想啦,所以我都幾唔開心……
J:
唔係嘅…… ,不如你再同佢再講吓啦……

就係咁,囝囝開始勸我哋去旅行…… 而我亦明白到,上天賜比佢最大嘅禮物,係無任何特異功能,但有天真無邪嘅同憫心。

Day 1 - Marriott Sukumvit Park/ K Village/ Patara Fine Thai Cuisine

老夫老妻嘅一大特色係,你永遠知道對方下一步要做乜,簡稱為「默契」。例如: 執行李可以喺十五分鐘內搞掂,佢會帶備所有電子產品及充電,我會準備足夠紙巾同藥物;check-in後,老公會去China Mobile買張roaming(不過今次原來落地買平啲),然後會去免費嘅Plaza Premium Lounge 食個快餐同攞一支水;最後,佢上機會開始打機或睇戲……

上機前指定動作。
到步後買roaming: 300Baht七日任用,好平!的士多都唔要,不過唔睇錶,一口價出市區450Baht

Check point #1 – Marriott Executive Apartments Sukumvit Park
http://www.marriott.com/hotels/travel/bkksp-sukhumvit-park-bangkok-marriott-executive-apartments/
90 Sukhumvit Soi 24 Klongton, Klongtoey, Bangkok, 10110. Tel.: 66-2-3025555

比較冷門嘅酒店…… 點解揀佢?係因為我之前有少少天真的浪漫,想同老公玩吓煮飯仔!做過research,依間酒店少有地有fully equipped 嘅廚房,而且附近嘅Emporium有個大型超市!不過,面對Bangkok嘅美食誘惑,老公最後都係選擇食大廚手藝好啲!
Marriott Apartments嘅價性比一向唔錯。
廚房內用具好齊,煲碟餐具祙布一應俱全。

Check point #2 – K Village
http://www.kvillagebangkok.com

93,95 Sukhumvit 26, klongtoey, behind BigC Rama IV, Bangkok 101105
 
到步後想去醫肚,朋友介紹話附近嘅K Village有日本風味,因為google map話離酒店步行只需七分鐘,所以我哋決定試吓行。
距離其實係唔遠嘅,但要經過一條又窄又多車嘅橫街,有啲危險……「復行數十步,豁然開朗。」終於到啦!
K Village 係半户外嘅商場,有中、西、日、韓食肆。我哋到嘅時候兩點幾,好多賣嘢攤檔都未開。
揀咗間意大利菜,基本上樣樣都好食!
食飽後周圍行吓,買D左少少嘢。回程時,老公又發現原來酒店對面就有一間幾ok嘅平民spa center……


寫到依度,發生咗我寫blog以嚟從未發生過嘅事: 我居然有啲斷片……
返到酒店後,好似只係冲吓涼、睇吓電視,到底做咗乜嘢?居然唔多記得!於是,我唯有去問老公……
「瞓覺。」
「瞓覺?」
「係呀,我話不如瞓吓,你話唔好,但轉個頭你自己就瞓著咗!」

或者,咁就係真真正正叫hea咗啲時間。嚟曼谷之前嘅兩個星期,由於種種原因,我一直失眠。皮膚差人又殘,今日依種休息狀態,實在係我好耐冇試過嘅……

Check point #3 - Patara Fine Thai Cuisine
375 Soi Thonglor 19, Sukhumvit 55, Klongtonnua, Vadhana, Bangkok 10110. Tel. 66-2185 2960-1

依間餐廳係一個住Bangkok嘅同事介紹嘅,旅遊書上亦有提過,據說係食接近失傳嘅皇室風味泰菜。餐廳係由一間獨立屋改建,外有小花園。環境唔豪華,但幾舒服。
由獨立屋改建嘅餐廳
晚飯前於小花園留影。
食物都唔錯,個菜好味但好辣。

因為是日係老公生日,我同餐廳經理訂咗個小甜品比佢。但等咗好耐甜品都在製作中,佢竟然想cancel咗個order!明明都唔趕時間,依個人真係完全坐唔定,而且細心度零分,激死!
好彩,一再追問個經理後佢火速出咗個甜品,可能因為趕時間,個"Y"字寫到「咩咩」哋,哈哈!

晚飯後,我哋去咗酒店正正對面嘅一間Spa Center “Refresh@24”。其實今日下晏經過嘅時候老公已經研究一輪架啦,而依個輕鬆嘅飯後按摩亦為第一日畫上完美句號。

因為已經book咗第二日做按全身,所以今晚只係做腳底按摩。



Day 2 - Emporium/ The Oasis Spa / Asiatique/ Central World

「瞓覺瞓到自然醒,數錢數到手抽筋」係一位朋友以前經常提到嘅人生願望。雖然後者離我太遙遠,但今日總算感受到自然醒嘅威力: 跟咗我成個星期嘅眼圈忽然神奇地離我而去!

Check point #4 - The Emporium
622 Sukhumvit Road, Klongton, Klongtoey, Bangkok 10111

跟據我原本嘅計劃,尋晚本來想晚飯後去Emporium嘅大超市買餸,然後今日整個愛心午餐嘅。但一方面尋晚去咗做按摩而冇買食材,另一方面我有理由相信老公對我冇乜信心。十年冇落廚就梗係唔敢認大廚啦,於是我哋最終決定去附近嘅Emporium揾海南雞飯食。

依部專線篤篤,係往返酒店同Emporium嘅,都幾方便!
Food court唔算好大,但食物水準唔錯。
仲有其他小食,包括久違了嘅Krispy Kreme!
Emporium好多名店,我哋毫無興趣,所以走咗去睇精品。

仲有超級市場先係重點,而且老公又想揾辣椒醬,因為買辣椒醬可以話係佢嘅嗜好!(雖然買咗未必食!)


最後,我哋買咗一大堆手信比啲仔,包括冬蔭公味、生菜包味、肉醬意粉味百力滋,同埋林林總總嘅得意零食。回程好方便,call返酒店篤篤接送就得啦。

Check point #5 - The Oasis Spa
64 Soi Swaddee, Sukhumvit 31, Wattana, Bangkok 10110

按摩,自然係喺Bangkok嘅重點行程。我見Oasis Spa嘅評語唔錯,而離酒店都算近,所以揀咗佢。Oasis Spa 其實有兩間,我本來book咗喺Sukumvit 51嗰間,但後來發現兩嘅裝修好唔同,Sukumvit51exotic,而Sukumvit31就走自然清雅路線,我就梗係鍾情後者啦。

優雅小白屋及荷花池,令人身心鬆弛。
換咗衫,影張相先!

經過咗兩小時嘅Thai Massage,我覺得喺Bangkok我唔會再去chain hotels入面嘅spa。有一啲舒適感覺,係豪華設計比唔到嘅。有時候,只有一種最簡單嘅清靜,先比到人最深層嘅放鬆。

Check point #6 - Asiatique the Riverfront
2194 Charoenkrung Road, Wat Prayakrai District, Bangkor Laem, Bangkok 10120

聽講Asiatique夜市已經唔新啦,但因為好耐冇嚟Bangkok,所以對我哋嚟講都係新。做完spa之後我哋叫咗的士直接過嚟,約20/25分鐘左右。 Asiatique好似話係全亞洲最大嘅夜市,以舊貨艙為主題,而且有瓦遮頭行得好舒服。

攤檔都放得好靚,乾淨又好行。
食市林立,餐廳同小食又多又吸引。
我哋最後揀咗食日本嘢,坐得好舒服而價錢亦合理。
又叫得太多,眼闊肚窄!
入夜,碼頭邊有歌舞表演。摩天輪睇落超快,我哋唔敢坐!

本來仲想行吓添,點知又唔覺意上咗部遊船!好儍呀!原來兩個人漫無目的,就會好大風險行錯路,上到船先諗起唔知為乜上船!

咁就唯有當睇夜景啦。因為百無聊賴,我又去咗Central World。原來,曼谷嘅週末晚到處都有人唱歌。從夜市開始,到Central World,室內室外,大大小小就有四個音樂表演。

由靚仔靚女到人妖唱歌都有。
依度嘅Gelato shop好靚,隻隻味都有水果裝飾!



最後,週六晚上,我哋喺商場嘅長凳上,食住美味嘅Gelato,聽住泰文歌,完結咗好耐都冇試過嘅二人世界之旅。
又一晚九個鐘頭睡眠,又一日自然醒……
朝早收拾細軟先發現成箱小朋友禮物,到臨走時喺喼底又見到我新買而冇著過嘅圍裙…… 始終用唔著,有少少可惜。今次嘅Bangkok之旅,我覺得係我自己,又或者係好多老夫老妻嘅寫照: 有時好想努力為對方做啲嘢,但原來又其實唔需要…… 因為有一種境界,冇特別安排、隨遇而安,只要一齊,就已經舒服、踏實、自在。

老夫老妻,就係佢講上半句,自己已經知道下半句,不過又識時唔插嘴,比佢講埋落去;
老夫老妻,就係你唔再需要保持完美狀態,因為最醜陋嘅地方都已經變成彼此窩心嘅笑話;
老夫老妻,係你唔會介意佢喺自己身邊打鼻鼾,因為deep down好想佢可以瞓得冧…… 當然,音量收細啲更好……

謹祝所有老夫老妻,睡眠充足、幸福美滿

3 則留言:

  1. 你好! 看到JOBEE的說話真的令人很窩心, 也覺得你們的教育做得真好^_^ 小孩子的感情很直接, 要沒有私心地鼓勵最喜歡的爸媽離開自己身邊很不容易, 這種單純直率的同理心難能可貴, 叻仔:-D

    回覆刪除
  2. Fanny, Emily, 好感謝你們的鼓勵 :>

    回覆刪除