2018年6月1日 星期五

【小兒科行山入門6】河背水塘家樂徑



難度:1
時間:由河背村上水塘約半小時 + 繞水塘一週約45分鐘
長度:約1公里

2017.12)有靚景、有竹林、容易行,我認為河背水塘好適合初級行山者。今日我哋一行八大六小,行山再加埋除夕燒烤,可謂盡慶而歸。
首先約喺河背村鄉公所會合,依度有收費停車場。又或者坐元朗71號専線小巴亦可。
要先行一段路上山,約半個鐘頭,可以話係先苦後甜,因為條路有少少斜,居然見到條死蛇!
幾位男士(包括Jobee),幫手推BB車,證明條路幾咁適合親子!😆
上到半山,開始見到元朗風景,好開揚,令人心曠神怡。
經過依個露營地,轉右繼續往上行,然後會見到一個有機農場。
終於到達河背水塘!依度嘅好處係一嚟就先有靚景睇。
河背水塘嘅一大特點就中間嘅灌木小島,令綠色嘅樹木更有層次感。
望向水壩,景色都好靚。可能因為風景秀麗,大家有小小溜連忘返,唔覺意間就不停影相。
過咗長橋,就嚟到河背水塘家樂徑嘅正式起點。
山徑嘅路冇鋪石屎,鍾唔鍾意就見人見智,我個人覺得咁更有行山路feel,當然對鞋又會污糟啲......
小朋友輪住幫我揹背囊真係好喇!
小橋、流水、植物...... 有一個對住靚景嘅古墓,我哋唔好意思打搞。
到咗竹林,嘩,小朋友即刻變咗古代人,好似有武功上身咁舞力弄劍,拾起地下嘅竹嚟玩。
到今日Jobee仍然不時提起想去竹林,咁個感覺又真係幾舒服嘅。
過咗竹林繼續行,居然影到張靚相。
然後又比我哋發現咗個靚景位,大家都紛紛走落去望吓先。
由依個角度影湖面平靜如鏡,感覺超治癒!
大合照時間,小朋友同大朋友各一張!😆
再行一陣,爬吓石頭,又再次見到水塘景。
原來已經到尾聲了!我哋到咗家樂徑嘅出口,大家坐低休息吓。
然後又忍唔住再去水壩條橋欣賞吓美景。依幾位小朋友仍然未分高下。
再行返落河背村要半個鐘左右,如果由落車開始計,成個過程唔洗兩個鐘頭,好適合初級親子行山。
落山啦,Jobee將佢嘅綠竹寶劍收埋咗喺依度,話要下次返嚟搵返喎。
當晚去咗一間個名好靚,叫「海天一色」嘅燒烤場。雖然並冇海景,但仍然有除夕嘅夜空,哈哈!
食物唔錯!居然可以直踩五小時燒嘢食,我覺得大家真係好勁!
再見了2017

有咗小朋友之後,每一年都過得好快,我心入面明白,依種陪住孩子上山下海玩遊戲嘅時候其實唔係好長。然後,我又不斷提醒自己,孩子成長亦係自己成長。老土地講句,學會珍惜日子。幸福,好難得,但又可以好簡單。


沒有留言:

張貼留言