2017年4月22日 星期六

【週末郊遊5】慢活南生圍



(2016.12) 又同婆婆outing吓,因為上次去長洲佢有少少暈船浪,所以今次決定留返喺陸地。然後舅就話:「不如南生圍啦!」太好了!自從好多年前小鱷魚貝貝嘅出現,我一直都想去南生圍。而且最近有消息話有地產商向政府申請改變土地用途,想喺南生圍建Outlet。依個消息太嚇人了!要把握機會去吓依個著名嘅城市綠洲。
 
今日行嘅係綠色路線,去到大草地再原路折返,全程約一個鐘。(地圖來源:http://blog.terewong.com/archives/16494 )
是日週六,我哋午飯後兩點幾先出發,去山貝河村附近
向前行經過啲村屋,手寫指示牌都幾多幾清晣。
行五分鐘左右就會到依個橫水渡,都幾多人,要排隊。聽聞依度已經係全港僅有嘅橫水渡。
但其實條隊去得好快嘅... 話咁快就到我哋喇!
過咗河,有塊小木板,小朋友梗要玩一餐啦!
再沿住條路去,好快就到沼澤地嘅旁邊,景色優美。
南生圍比人嘅感覺好原始,沿路好多大樹。
好似走咗入張畫入面
前面有人排隊,原來係為咗影依個打卡靚位!其實,旁邊已經有牌寫住叫人唔好行出木橋。如果真係喜歡南生圍,應該唔好再為咗影相而為依幾塊木板加大壓力......
冇人入鏡,其實仲靚啦!

靚景處處...... 因為好原始,冇特定嘅園林怖局,蘆葦叢既淩亂又優美。前面嘅小屋,據說係拍電影「導火線」嘅場景。
再沿路行,見到一排老樹,以為有人坐喺度野餐,睇真啲原來係寫生
再行前啲,居然見到TVB拍緊劇,仲有靚仔黃浩然添!
終於到咗大草地喇!
爸爸又攞隻風箏出嚟放!不過今日無乜風......
小朋友玩咗一陣,又沿路返轉頭啦,大家合照先!
返橫水渡前,我哋停咗喺成記食碗豆腐花,好滑溜!👍


今日嘅南生圍之旅完滿結束,但原來再睇睇地圖,另一邊仲有荷花池同敬輝農場。下次再搵吓啦!

沒有留言:

張貼留言